Slaapproblemen kind 1-2 jaar
Dreumesen zijn kinderen tussen de 1 en 2 jaar. Ze zijn vaak energiek en nieuwsgierig. Deze levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder de bekende slaapproblemen. Een goede slaaphygiëne kan helpen om jouw dreumes in slaap te krijgen. Op deze pagina deel ik waardevolle tips en adviezen over hoe je een goede slaaphygiëne voor je dreumes kunt creëren.
Let op: dit zijn standaard tips, de opvoedcoach van Pedagoochelen werkt altijd met een slaapschema op maat. Ieder kind is tenslotte anders!
Een vast bedtijdritueel helpt je dreumes te begrijpen dat het tijd is om te slapen. Een goed bedritueel kan bestaan uit:
- Een warm badje voordat je dreumes gaat slapen (sommige kinderen worden hier juist wakkerder van, dus kijk vooral naar wat jouw kind nodig heeft)
- Een verhaaltje voorlezen, maximaal 10 minuutjes
- Een liedje zingen of een boekje voorlezen (doe dit in een donkere kamer, en leg je kind alvast in bed).
- Nog een laatste knuffel en dan is het tijd om te gaan slapen!
Zorg ervoor dat de slaaproutine elke avond op hetzelfde tijdstip plaatsvindt. Herhaling is de sleutel tot succes. De slaapkamer van je dreumes moet een plek zijn waar hij of zij zich veilig en geborgen voelt.
Let daarom ook op de volgende punten:
- Houd de kamer donker met verduisteringsgordijnen.
- Zorg voor een aangename temperatuur (rond 18-20 graden Celsius).
- Zorg dat er een klein nachtlampje brandt, zo weet je kind waar hij is als hij wakker wordt midden in de nacht.
Zorg ervoor dat je dreumes overdag voldoende voeding krijgt, zodat hij of zij 's nachts niet wakker wordt van de honger. Eet elke avond op dezelfde tijd en breng je dreumes ook op dezelfde tijd naar bed, ook in de weekenden.
Veel kinderen van deze leeftijd kunnen troost vinden in een zogenoemd 'overgangsobject'. Zoals een knuffel. (zie foto) Dit kan je kind helpen om zich veilig en meer ontspannen te voelen bij het naar bed gaan.
Help je dreumes het verschil tussen dag en nacht aan te leren. Ook dat kan werken. Overdag kun je de gordijnen van de slaapkamer van je kind open doen. Ik adviseer je om je kind in de huiskamer te laten spelen en niet in zijn eigen slaapkamer. De slaapkamer is om te slapen. Daarom ook weinig speelgoed in de slaapkamer. En zorg voor rustige kleuren op de muren. (weinig afleiding). De huiskamer is om te spelen. Maak daar bijvoorbeeld een 'eigen' hoekje voor je kind, waar hij naar hartenlust kan spelen.
Probeer de laatste uren voor het slapengaan rustig en ontspannen te houden. Vermijd drukke spelletjes, zorg voor gedempt licht. Zo geef je je dreumes de kans om alvast tot rust te komen. En omdat het al een beetje donker is maakt je kind melatonine aan, dit is een natuurlijk slaaphormoon.
Blijf ook altijd alert op slaapsignalen van je kind, zoals:
- In de ogen wrijven
- Geeuwen
- Prikkelbaarheid
Reageer snel op deze signalen en begin bedtijdritueel zodra je merkt dat je dreumes moe begint te worden.
Een vast bedritueel kan jouw kind dus goed helpen om het interne klokje van je dreumes te reguleren. Probeer elke avond rond dezelfde tijd je dreumes naar bed te brengen, zelfs in het weekend. Doet jouw dreumes nog een middagdutje? Dan kun je dit beter niet langer laten duren dan 15.30 uur. Anders kan je kind slaapproblemen krijgen bij het inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden.
Heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding bij de slaapproblemen van je dreumes? Neem gerust contact met de opvoedcoach van Pedagoochelen, via info@pedagoochelen.nl of bekijk de website. Ik help je graag verder!