Slaapproblemen kind 1-2 jaar

Slaapproblemen kind 1-2 jaar

Dreumesen zijn kinderen tussen de 1 en 2 jaar. Ze zijn vaak energiek en nieuwsgierig. Deze levensfase brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder de bekende slaapproblemen. Een goede slaaphygiëne kan helpen om jouw dreumes in slaap te krijgen. Op deze pagina deel ik waardevolle tips en adviezen over hoe je een goede slaaphygiëne voor je dreumes kunt creëren.


Let op: dit zijn standaard tips, de opvoedcoach van Pedagoochelen werkt altijd met een slaapschema op maat. Ieder kind is tenslotte anders!


Een vast bedtijdritueel helpt je dreumes te begrijpen dat het tijd is om te slapen. Een goed bedritueel kan bestaan uit:


  • Een warm badje voordat je dreumes gaat slapen (sommige kinderen worden hier juist wakkerder van, dus kijk vooral naar wat jouw kind nodig heeft)
  • Een verhaaltje voorlezen, maximaal 10 minuutjes
  • Een  liedje zingen of een boekje voorlezen (doe dit in een donkere kamer, en leg je kind alvast in bed).
  • Nog een laatste knuffel en dan is het tijd om te gaan slapen!

Zorg ervoor dat de slaaproutine elke avond op hetzelfde tijdstip plaatsvindt. Herhaling is de sleutel tot succes. De slaapkamer van je dreumes moet een plek zijn waar hij of zij zich veilig en geborgen voelt.


Let daarom ook op de volgende punten:


  • Houd de kamer donker met verduisteringsgordijnen.
  • Zorg voor een aangename temperatuur (rond 18-20 graden Celsius).
  • Zorg dat er een klein nachtlampje brandt, zo weet je kind waar hij is als hij wakker wordt midden in de nacht.

Zorg ervoor dat je dreumes overdag voldoende voeding krijgt, zodat hij of zij 's nachts niet wakker wordt van de honger. Eet elke avond op dezelfde tijd en breng je dreumes ook op dezelfde tijd naar bed, ook in de weekenden. 


Veel kinderen van deze leeftijd kunnen troost vinden in een zogenoemd 'overgangsobject'. Zoals een knuffel. (zie foto) Dit kan je kind helpen om zich veilig en meer ontspannen te voelen bij het naar bed gaan. 


Help je dreumes het verschil tussen dag en nacht aan te leren. Ook dat kan werken. Overdag kun je de gordijnen van de slaapkamer van je kind open doen. Ik adviseer je om je kind in de huiskamer te laten spelen en niet in zijn eigen slaapkamer. De slaapkamer is om te slapen. Daarom ook weinig speelgoed in de slaapkamer. En zorg voor rustige kleuren op de muren. (weinig afleiding). De huiskamer is om te spelen. Maak daar bijvoorbeeld een 'eigen' hoekje voor je kind, waar hij naar hartenlust kan spelen. 


Probeer de laatste uren voor het slapengaan rustig en ontspannen te houden. Vermijd drukke spelletjes, zorg voor gedempt licht. Zo geef je je dreumes de kans om alvast tot rust te komen. En omdat het al een beetje donker is maakt je kind melatonine aan, dit is een natuurlijk slaaphormoon. 


Blijf ook altijd alert op slaapsignalen van je kind, zoals:

  • In de ogen wrijven
  • Geeuwen
  • Prikkelbaarheid

Reageer snel op deze signalen en begin bedtijdritueel zodra je merkt dat je dreumes moe begint te worden.


Een vast bedritueel kan jouw kind dus goed helpen om het interne klokje van je dreumes te reguleren. Probeer elke avond rond dezelfde tijd je dreumes naar bed te brengen, zelfs in het weekend. Doet jouw dreumes nog een middagdutje? Dan kun je dit beter niet langer laten duren dan 15.30 uur. Anders kan je kind slaapproblemen krijgen bij het inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden. 


Heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding bij de slaapproblemen van je dreumes? Neem gerust contact met de opvoedcoach van Pedagoochelen, via info@pedagoochelen.nl of bekijk de website. Ik help je graag verder!

Bedtijdschema voor Dreumesen (1-2 jaar)

Kinderen in deze leeftijdsgroep hebben doorgaans 11 uur nachtrust nodig, plus 2,5 uur slaap gedurende de dag, verdeeld over één of twee dutjes.

Het is van belang het slaapritueel kort te houden, maar wel duidelijk. Er zijn een paar spelregels waar je rekening mee kunt houden.


  • Zorg dat je elke avond een vaste volgorde aanhoudt. Zo weet je kind wat er gaat gebeuren. 
  • Maak je handelingen dus voorspelbaar. Dit biedt je kind veiligheid en geborgenheid. 
  • Deze volgorde moet je op elke plek kunnen toepassen en kunnen overdragen aan bijvoorbeeld de oppas, opa of/en oma. 

Een voorbeeldritueel kan bijvoorbeeld zijn: 


Voorbereiding (18:30 - 19:00)

Na de avondmaaltijd kun je je kind beter geen televisie meer laten kijken. Van blauw licht wordt je kind namelijk wakker en dat is wat je dus niet wilt. Wil je na het eten nog iets met je kind doen? Lees dan bijvoorbeeld een boekje voor. Het advies is om vooral geen drukke spelletjes of stoeipartijen meer te doen.


Bad en verzorging (19:00 - 19:30)

Wordt je kind rustig en relaxed van een warm bad? Lekker doen. Daarna insmeren met een zachte babyolie, pyamaatje aan en een slaapzakje. Je kunt, zo gauw je kind zijn eerste tandjes krijgt, deze even samen met je kind poetsen. Daarna doe je samen de gordijnen dicht, zodat de kamer al wat donker wordt. Je kind gaat dan melatonine aanmaken, wat een natuurlijk slaaphormoon is!


Slokje water of nog een fles (19:30 - 19:45)

Je kunt je kind nu nog een flesje melk geven of water. Dit ligt ook een beetje aan de leeftijd van je kind. Voor een 1 jarige is een flesje melk een prima optie, voor een dreumes van 2 is een beetje water ook prima. (dit ligt er ook aan of je kind een warme maaltijd heeft gegeten en hoeveel!)


Slapen (19:45-20:00)

Na de fles leg je je kind wakker in bed, zodat hij of zij leert zelf in slaap te vallen. Benoem duidelijk dat je kind nu gaat slapen en dat je hem morgenochtend weer op komt halen. 


Let op: dit is een standaard voorbeeld. Maak vooral de routine die bij jullie kind en gezin past.

Slaapcyclus van een kind tussen 1 en 2 jaar

Kinderen tussen 1 en 2 jaar oud hebben meestal 11-14 uur slaap per dag nodig. Meestal verschuift dit naar één dutje overdag, dat ongeveer 1-3 uur duurt. De slaapcycli verlengen tot ongeveer 60-70 minuten. De REM-slaap neemt af in verhouding, terwijl de diepere stadia van de non-REM-slaap belangrijk blijven voor de groei en hersenontwikkeling.

Eigen willetje?

De ontwikkeling van autonomie, het vormen van een eigen wil, is kenmerkend voor deze leeftijdsfase. Kinderen experimenteren volop met gedrag, op zoek naar manieren om hun eigen ik-je te ontdekken. Ze zullen geen enkele gelegenheid onbenut laten om de grenzen van hun ouders te testen. Het naar bed gaan is dan ook bij uitstek het toneel voor deze 'machtsstrijd'. Dit eigenzinnige gedrag is dan ook regelmatig de oorzaak van slaapproblemen bij peuters. Heeft jouw kind een sterke eigen wil? Helemaal goed, want dat betekent dat hij ook goed voor zichzelf kan opkomen. En dat is het positieve van een eigen willetje!   Maar het kan ook een onwijze uitdaging zijn waar je misschien wel moedeloos van kunt worden. Wil je leren hoe je met dit gedrag omgaat? Lees dan snel verder!

Komt jouw dreumes nog steeds voor de nachtvoeding?

Veel dreumesen worden 's nachts nog wakker voor voeding, zelfs als ze dit helemaal niet meer nodig hebben. Dit kan vermoeiend zijn voor zowel het kind als de ouders. Ik geef je enkele standaard tips om dit zo snel mogelijk af te bouwen. Want jij wil natuurlijk ook dat je kind gewoon tot de volgende ochtend lekker doorslaapt. 

Wil je dat je kind door leert slapen, dan is het  belangrijk om te begrijpen waarom je kind 's nachts wakker wordt. Is het uit gewoonte, aangeleerd gedrag, of heeft je kind misschien echt honger? Heeft je kind overdag voldoende voeding binnen gekregen? 

Zorg er in elk geval voor dat je dreumes overdag genoeg en voldoende voedzame maaltijden binnen krijgt. Dan gaat het om maaltijden die vooral rijk zijn aan eiwitten, gezonde vetten en vezels. 

Als je dreumes gewend is geraakt aan een flesje of borstvoeding 's nachts en je wil daar af, dan kun je dit natuurlijk ook geleidelijk verminderen.

Verklein dan eerst de hoeveelheden: geef bijvoorbeeld  150 ml in plaats van 180 ml, en verlaag dit dan verder. Je kunt de melk ook verdunnen.  Meng steeds meer water met de melk, zodat je dreumes minder calorieën binnenkrijgt en geleidelijk minder interesse in de nachtvoeding krijgt. Geef je borstvoeding, maak de voedingstijd dan korter. Laat je kind minder lang aan elke borst drinken. 

Als je besluit om de nachtvoedingen af te bouwen, blijf dan consequent in je aanpak. Het kan even duren voordat je kind zich aanpast aan de nieuwe routine, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je binnen een week van de nachtvoeding af zijn.

Ervaar je problemen en lukt het niet om de nachtvoeding af te bouwen terwijl je kind dit niet meer echt nodig heeft? Dan is dit aangeleerd gedrag. Neem gerust contact op met de opvoedcoach van Pedagoochelen.