Slaapproblemen kind 2-3 jaar

Slaapproblemen kind 2-3 jaar

Peuters, kinderen tussen de 2 en 3 jaar, beginnen steeds meer van de wereld te ontdekken. Dit doen ze op hun eigen tempo. Dit is de leeftijd waarop kinderen ook lekker eigenwijs kunnen zijn. Kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen ook te maken krijgen met specifieke slaapproblemen. 


Hier zijn enkele algemene adviezen voor als jouw kind moeite heeft met in slaap vallen:


  • Zorg ervoor dat je kind vlak voor het naar bed gaan niet te veel prikkels krijgt. Dus na de avondmaaltijd geen drukke activiteiten meer en geen televisie meer kijken. Vaak helpt het om het een beetje donker te maken in huis. Dan maak je Melatonine aan, dat is een lichaamseigen stof die er voor zorgt dat je sneller in slaap kunt komen. 
  • Je kunt bijvoorbeeld na het eten naar boven gaan om nog even te douchen en om te kleden, tanden te poetsen en pyjama aan te doen. Daarna kunnen jullie samen een boekje lezen. Je kunt je kind ook vragen of hij nog iets wil zeggen of vertellen voor het slapengaan.
  • Dit kan helpen bij het loslaten van emoties of gedachten. Dit zorgt voor rust. Zorg ervoor dat het bed ritueel elke dag op dezelfde wijze verloopt. Kinderen ontwikkelen zich het beste als de regels en de afspraken rond bedtijd voorspelbaar zijn en duidelijk. Het kind weet dan wat het kan verwachten. Dit zorgt ook voor rust.
  • Stuur je kind nooit voor straf naar zijn kamer of naar bed. Dan maakt je kind een verkeerde slaap-associatie. 

Laat het bed ritueel voor een peuter maximaal 30 minuten duren. Je kind moet het bed ritueel namelijk in verband kunnen brengen met het naar bed gaan. Anders is het geen bed ritueel. 


Heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding bij de slaapproblemen van je peuter? Neem gerust contact op met de opvoedcoach van Pedagoochelen (Bianca) Zij helpt je graag verder!

Bed-ritueel voor Peuters (2-3 jaar)

Hanteer een terugkerend dag- en avondritme. Dit houdt in dat je vaste tijden hebt voor opstaan, wassen, kleden, naar de opvang of oppas gaan, eten en naar bed gaan.

  • Leg je kind elke avond op hetzelfde tijdstip te slapen, zelfs in het weekend.
  • Begin en eindig de avond rustig. Vermijd wilde of energieke spelletjes.
  • Laat je kind geen televisie kijken of computerspelletjes doen vlak voor bedtijd. Het blauwe schermlicht kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt.
  • Waarschuw vijf tot tien minuten vooraf dat het bijna bedtijd is. (Je kunt een wekkertje zetten; 'als de wekker piept, is het tijd om naar bed te gaan'. 
  • Wees duidelijk wanneer het tijd is om naar bed te gaan en volg dit consequent op. Niet nog even dit of nog even dat....het piepje gaat en dan is het tijd voor bed. 
  • Als je kind zegt niet naar bed te willen, ga dan niet in discussie. Leer je kind dat bedtijd geen keuze is, maar een vast onderdeel van de dag. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Je wilt niet, dat snap ik want we waren nog lekker aan het spelen, maar toch gaan we.' Daarna kun je met je kind naar boven gaan en zeggen dat hij bijvoorbeeld zelf zijn tanden mag poetsen, of de knuffels in zijn bedje mag zetten.
  • Maak het naar bed gaan dus aantrekkelijk voor je peuter, zodat hij er plezier in krijgt. 


Slaapcyclus van een kind tussen 2 en 3 jaar

Kinderen in deze leeftijdsgroep slapen doorgaans 10-13 uur per dag. Ze doen meestal één middagdutje van 1-2 uur. Hun slaapcycli blijven ongeveer 70 minuten duren, en ze blijven een goede mix van REM- en non-REM-slaap hebben. De duur van de diepe slaap (stadium 3 van non-REM) blijft belangrijk voor fysieke groei en herstel.

Verhaaltje voorlezen?

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Het is geen probleem om jonge kinderen keer op keer uit hetzelfde boekje voor te lezen. Houd je wel aan de slaaptijd. Dus een boekje van maximaal 5 minuutjes is helemaal prima. Als het slaaptijd is, zorg er dan voor dat er geen afleiding meer is en dat je kind lekker kan gaan slapen. Boekjes die geschikt zijn voor kinderen in deze leeftijdscategorie zijn kijk- en voorleesboekjes die over slapen gaan. Dit zijn de zogenoemde themaboekjes. 

Regels en afspraken

Met peuters kun je al heel goed afspraken maken. Afspraken die gedurende de dag gelden, maar er zijn ook regels die gelden voor- of bij het slapen gaan. Zo kun je met je kind afspreken dat er in de slaapkamer niet gespeeld wordt en dat je met je binnenstem moet praten. (je binnenstem = zachtjes praten). Met je buitenstem speel je buiten (dan mag je gillen, schreeuwen etc..).

Een andere afspraak kan zijn is dat je peuter, als je hem in bed hebt gelegd, hij daar ook in moet blijven. Totdat morgenochtend de wekker gaat. Een handige wekker is de slaaptrainer!

Regels en afspraken geven je peuter duidelijkheid en houvast en dus veiligheid en voorspelbaarheid. Geef je kind niet te veel regels en zorg ervoor dat het regels zijn waar hij zich makkelijk aan kan houden. (Ze moeten uitvoerbaar zijn en passen bij de leeftijd)

Zorg ervoor dat je de regels en afspraken die je met je kind maakt zelf ook consequent hanteert. Want dit helpt je peuter om zich ook aan de regels te kunnen houden. Want als jij het niet doet, waarom je peuter dan wel.....

Uit bed komen

Wanneer je wilt dat je peuter in bed blijft, kun je dat het beste als volgt aanpakken:

Na het slaapritueel zeg je welterusten en ga je weg uit de kamer. Zorg ervoor dat je uit het zicht bent, maar dat je kind je bijvoorbeeld nog wel kan horen. Vervolgens komt je kind met allerlei smoesjes om toch weer even het bed uit te komen. Plassen, nog een slokje water, nog een knuffel etc. Geef aan dat het nu tijd is om te slapen en dat hij morgen weer water krijgt of een knuffel. Breng je kind gelijk terug naar zijn bed maar ga geen discussie aan. Herhaal dit totdat je kind in zijn bed blijft en in slaap valt. 

Komt je kind vaak uit bed en ben je tot savonds laat bezig om je kind in slaap te krijgen? Neem dan contact op met de opvoedcoach van Pedagoochelen. Zij kan jou en je kind 12 uur per dag on demand coachen. Wedden dat je kind in een mum van tijd slaapt?

Stoel-methode

Deze aanpak houdt in dat met een stoel naast het bed van je kind gaat zitten. Je gaat dan geleidelijk de afstand tussen jou en het bed van je kind vergroten, totdat je buiten de slaapkamer zit.

stap 1: Begin met naast het bed te zitten op de eerste avond. Als dit goed verloopt, plaats je de stoel de volgende avond een stukje verderop. Hou dit vol totdat de stoel bij de deur staat. 

Stap 2: Plaats de stoel buiten de deur en hou dit 2 dagen lang vol. Pas als je kind slaapt ga je daar weg. 

Gaat je kind huilen als je de stoel buiten de deur zet? Plaats dan de stoel weer in de kamer, maar naast de deur. Dus begin niet weer helemaal opnieuw. 

Uiteindelijk zal je kind in staat zijn om zonder jou in de kamer in slaap te vallen. Pas dan stop je met de stoel-methode. 

Let op: je kunt de stappen van de stoel aanpassen naar wat het beste voor jouw kind werkt. Probeert je kind contact te maken met jou? Ga hier niet op in. Dit is lastig maar kun je beter volhouden als je wilt dat je kind zelf in slaap leert vallen. Wil je meer methodes leren kennen? Klik dan hier!

Lukt het je niet? Leg contact met de opvoedcoach van Pedagoochelen. Wil je haar leren kennen?

Neem de tijd voor het bedritueel


Zorg ervoor dat het avondritueel rustig verloopt.  Laat je telefoon aan de lader en neem echt de tijd voor je kind. Hoe rustiger en relaxter jij bent, hoe rustiger en relaxter jouw kind is. Jij bent zijn voorbeeld. Heb je het druk of voel je je druk, dan voelt jouw kind dat ook en zal hij moeilijker in slaap vallen. Het is belangrijk dat jouw kind zich veilig voelt in zijn eigen bedje. En dat gevoel kun jij op je kind overbrengen. Als je je zelf ook onzeker voelt, dan draag je dat gevoel ook over op je kind. En als jij je onrustig voelt val je ook niet gemakkelijk in slaap. En dat is dus hetzelfde voor je kind. 


Is je kind vroeg wakker?

Staat jouw peuter 's morgens om 0500 al op je bed te springen? Dan is het tijd voor actie! 

Veel ouders worstelen met het te vroege wakker worden van hun kind. Kun je daar iets aan doen? Ja hoor, er zijn wat standaard tips en trucs.


  • Zorg ervoor dat je kind elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en dat je hetzelfde dag- en avondritme volgt. 
  • Maak de slaapkamer van je kind ook zo donker mogelijk. Gebruik verduisteringsgordijnen om het vroege ochtendlicht buiten te houden. Dit helpt je kind om niet wakker te worden zodra de zon opkomt. Je zou een klein stopcontact lampje kunnen gebruiken. 
  • Maak gebruik van een slaaptrainer, maar stel een realistische tijd in waarop je kind mag opstaan. Begin met een tijd die slechts een beetje later is dan het huidige tijdstip waarop je kind wakker wordt, en verschuif dit geleidelijk naar een later tijdstip. Beloon je kind wanneer hij of zij langer in bed blijft met behulp van de stickerkaart die je hieronder kunt downloaden.
  • Het kan helpen om een kleine doos met wat speelgoed of boekjes in de kamer te zetten. Dan kan je kind daarmee gaan spelen totdat het wekkertje af gaat. Je kunt ook een bekertje water neerzetten, dan hoeft je kind ook daarvoor niet om 0500 al bij je bed te staan. 
  • Is je kind langer in bed gebleven dan normaal? Laat je kind dan een sticker plakken op de stickerkaart. Je kunt er een gratis downloaden door op onderstaande button te klikken. 
  • Zorg ervoor dat je kind overdag voldoende beweging krijgt. Actieve kinderen slapen beter en langer. Plan vooral lekker veel buitenactiviteiten of spelletjes die ervoor zorgen dat je kind voldoende energie verbrandt.
  • Zorg voor een rustgevende slaapomgeving zonder afleidingen. Een rustige, koele en weinig prikkelende slaapkamer helpt je kind om beter/langer te slapen.
  • Beperk de schermtijd vlak voor het slapengaan. Het blauwe licht van schermen kan het slaaphormoon melatonine verstoren en het moeilijker maken voor je kind om in slaap te vallen en door te slapen.
  • Soms werkt het goed om het middagslaapje te laten vervallen, of om je kind iets later naar bed te brengen in de avond. 
  • Verandering van slaapgewoonten kost tijd en geduld. Wees consistent met de nieuwe routines en geef je kind de tijd om eraan te wennen. Verwacht niet meteen resultaten en wees geduldig.

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding bij het slaapproblemen van je kind? Neem gerust contact met de opvoedcoach van pedagoochelen. Zij helpt je graag verder!

Let op: Maak je je zorgen  over je kind en vraag je je af of het gedrag van jouw  peuter  ‘normaal lastig gedrag’ is of is er voor jouw gevoel of idee meer aan de hand? Denk je bijvoorbeeld aan een ‘gedragsprobleem’? Neem dan contact op met de opvoedcoach van Pedagoochelen!