Slaapproblemen kind 4+

Slaapproblemen kind 4+

Er zijn verschillende manieren om je kind te helpen om in slaap te komen. Bovenal is het met kinderen in deze leeftijdscategorie belangrijk om duidelijke afspraken te maken en daar duidelijke grenzen in te stellen.


Een vaste routine voor het slapen gaan is voor elke leeftijd belangrijk. Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Een duidelijk en terugkerend bedritueel biedt jouw kleuter duidelijkheid en structuur. En dus veiligheid! 


Heeft je kind moeite met in slaap komen? Probeer er dan achter te komen wat er aan de hand is. Maakt je kind zich zorgen? Zit het misschien ergens mee? Is je kind te druk geweest voordat het naar bed ging? Heeft je kind nog televisie gekeken of een spelletje op de Ipad gespeeld? Is je kind bang voor iets? Gaat je kind misschien te vroeg naar bed en is het nog helemaal niet moe? Of zijn er andere dingen waar je kind last van heeft maar weet je niet hoe je je kind kunt helpen?Of heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding bij de slaapproblemen van je kleuter of heb je het idee dat  er iets heel anders aan de hand is? Neem gerust contact met Bianca op via info@pedagoochelen.nl. 

Zij helpt je graag verder!


Hieronder vind je meer informatie over de meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen van 4 jaar en ouder.

Wat doe je als je kind zich zorgen maakt?

Laat je kind je vertellen waar het mee zit. Lukt het je kind nog niet om dit te vertellen? Iets creatiefs doen met je kind (overdag) wil nog wel eens helpen. Laat je kind maar lekker tekenen, kleuren, verven of papier scheuren. Dat lucht altijd op! Kom je er niet uit en blijft je kind zich zorgen maken? Neem dan contact op met de opvoedcoach on demand van Pedagoochelen. 

Wat doe je als je kind last heeft van nachtmerries of nare dromen?

Je kind is misschien pas naar school. Dus je kunt je voorstellen dat je kind tijdens de slaap de ervaringen die het meemaakt verwerkt.  Als je kind huilend of in paniek wakker wordt, dan kun je het beste zelf heel rustig blijven en je kind geruststellen. Ga niet te veel het gesprek aan, dit kun je beter de volgende dag  doen. Je kunt je kind ook vertellen wat jij doet als je naar hebt gedroomd, wellicht helpt dat je kind ook. Of doe samen even een korte ademhalingsoefening. Klik op de button om een oefening te downloaden. Deze oefening kun je printen en naast het bed van je kind ophangen. Als je het een paar keer samen oefent, kan je kind het daarna misschien al alleen!

Wat doe je als je kind bij jou in bed wil slapen?

Als jij dit zelf ook wilt, dan is daar natuurlijk niks op tegen. Maar wees er wel duidelijk in naar je kind. Dus niet de ene keer wel en de andere keer niet. Dus maak hierover goede afspraken met elkaar, zo weet je kind waar het aan toe is.

Kan ik mijn kind extra melatonine geven?


Dit zou ik zeker even bespreken met de huisarts. In principe is dit een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt als het donker word en ervoor zorgt dat je in slaap kunt vallen. Het kan zijn dat je kind een tekort heeft aan deze stof. Je kind dat extra melatonine geven kan dan helpend zijn. Maar dat is alleen het geval als je dit op het juiste moment geeft en op het juiste tijdstip. De meeste kinderartsen raden het af om je kind zonder doktersadvies melatonine te geven. Het is daarom belangrijk om er eerst zeker van te zijn dat er niks anders aan de hand is. Want als je dit middel zo maar aan je kind geeft, dan kan melatonine misschien voor klachten zorgen en kunnen de problemen van je kind blijvend worden. 


Komt je kind steeds uit bed?

Ook dit is een veelvoorkomend probleem voor ouders: je kind huilt al bij het naar bed brengen. En als hij of zij dan eenmaal ligt en jij net beneden bent, staat je kind al weer voor je neus. Nog 1 slokje water. Ik moet nog een keer plassen. Ik wil nog 1 kusje. Er zit een monster onder mijn bed. Herkenbaar? Kun je hier iets aan doen? Ja zeker. Dat kan. Probeer eerst in alle rust te achterhalen wat er aan de hand kan zijn met je kind dat hij of zij niet in slaap kan komen.


Praat eens rustig met je kind over zijn of haar gevoelens en probeer de oorzaak van zijn of haar gedrag te achterhalen. Soms is dit gedrag fasegebonden. Dan 'hoort' het ook een beetje bij de leeftijd.


Wanneer je kind uit bed komt met smoesjes, beperk dan de interactie tot een minimum. 

Breng je kind rustig terug naar bed zonder te veel aandacht te geven aan de smoesjes. Belangrijk is dat je zelf altijd rustig blijft en je niet laat verleiden om boos te worden of om geïrriteerd te reageren. Pak je kind bij de hand en breng het terug naar bed. Geen gesprek en geen discussie aan gaan. 


Stel duidelijke grenzen en wees consequent in deze grenzen. Dus niet elke keer een andere regel of grens als je denk dat de eerder gestelde grens niet werkt. Een gestelde grens is een gestelde grens. En houd deze grens voor langere tijd aan. 


 Bijvoorbeeld:

Je kind komt steeds naar beneden met een smoesje. Sta op, ga niet op de smoesjes in, neem je kind bij de hand en breng je kind naar zijn bed. Zeg tot morgen en loop weg. Komt je kind weer zijn bed uit, dan stel je dezelfde grens en herhaal je wat je eerder deed. Dus niet de ene keer wel ingaan op de smoesjes, of het na de 3e keer opgeven en je kind naast jou op de bank in slaap laten vallen.


Wil je weten hoe je grenzen stelt aan je kind of hoe je omgaat met negatief gedrag? Als je op de button klikt, kun je gratis vier opvoed-kaarten downloaden met korte handige tips die je zelf direct toe kunt passen. De kaarten kun je downloaden en printen op a4 formaat.


    Heeft je kind last van:

  • angst voor het donker? 
  • verlatingsangst of is er iets aan de hand in je gezin of op school waar je kind zich zorgen over kan maken?
  • een onregelmatig ritueel of ritme is ook vaak een reden dat het inslapen niet lekker loopt en je kind met smoesjes uit bed komt
  • Overprikkeling? Te druk geweest voor het naar bed gaan? Heeft je kind televisie gekeken voor het slapen gaan waardoor hij weer 'wakker' is geworden?
  • medische problematiek, zoals oorpijn of andere ongemakken?
  • De vier opvoed-kaarten kun je hieronder gratis downloaden




    Mijn kind is te bang om alleen te gaan slapen

    Veel kleutertjes hebben angsten. Zoals angst voor het donker of angst voor monsters onder het bed of in de kast. Dat komt omdat kinderen in deze leeftijd fantasie en werkelijkheid nog niet goed kunnen onderscheiden van elkaar. Benader deze angsten serieus en ontken ze vooral niet. Controleer samen nog even of er onder het bed of in de kast van je kleuter echt geen monsters zitten....


    Een stoere mama of sterke papa kan de monsters ook nog even extra wegjagen met een “magische” spray. Zo kun je je kleuter gerust stellen.


    Maar misschien heeft jouw kleuter wel heel andere angsten. Ga op laagdrempelige manier het gesprek aan met je kind, maar doe dat op een ander moment als je het idee hebt dat je kind angstig is en niet tijdens het slapen gaan.


    Is je kind bang van een schaduw in zijn kamer? Zijn er knuffels die er groot en eng uit zien in de hoek van de kamer? Kijk dan samen hoe je dit kunt oplossen. Geef je kind hier zeggenschap over en laat je kind helpen met de oplossing. Wil je kind de grote knuffel uit de hoek van de kamer hebben? Prima. Dan laat je je kind de knuffel bijvoorbeeld beneden neerzetten. 


    Kom je er niet uit met de angsten die je kind ervaart of heb je het idee dat er iets anders aan de hand is? Neem dan contact op met de opvoedcoach van Pedagoochelen. 

    Slaapcyclus van een kind tussen 3 en 4 jaar

    Kinderen van 3 tot 4 jaar hebben meestal ongeveer 10-13 uur slaap per nacht nodig. Het middagdutje wordt korter of sommige kinderen stoppen zelfs met slapen overdag. De slaapcycli verlengen naar 70-90 minuten, vergelijkbaar met die van volwassenen, met een afname van het percentage REM-slaap. Ze blijven echter nog steeds een aanzienlijk deel van de nacht in diepe slaap, wat nodig is voor hun fysieke en cognitieve ontwikkeling.


    Slaapcyclus van kinderen ouder dan 4 tot 12 jaar

    Leeftijd: 4-6 jaar: Deze kinderen hebben ongeveer 10-12 uur slaap per nacht nodig. De meeste kinderen stoppen met het nemen van middagdutjes tegen deze tijd. Hun slaapcyclus is vergelijkbaar met die van volwassenen, rond de 90 minuten, met een afname van REM-slaap en een toename van lichte slaapstadia (stadia 1 en 2 van non-REM-slaap).


    Leeftijd: 6-12 jaar:

    Kinderen in deze leeftijdsgroep slapen gemiddeld 9-11 uur per nacht. De slaaparchitectuur is volwassen geworden, met cycli van ongeveer 90 minuten. Ze spenderen een aanzienlijk deel van hun slaap in stadium 2 van non-REM-slaap, met minder diepe slaap (stadium 3) en ongeveer 20-25% van hun slaap in de REM-fase.