Ook dit is een veelvoorkomend probleem voor ouders: je kind huilt al bij het naar bed brengen. En als hij of zij dan eenmaal ligt en jij net beneden bent, staat je kind al weer voor je neus. Nog 1 slokje water. Ik moet nog een keer plassen. Ik wil nog 1 kusje. Er zit een monster onder mijn bed. Herkenbaar? Kun je hier iets aan doen? Ja zeker. Dat kan. Probeer eerst in alle rust te achterhalen wat er aan de hand kan zijn met je kind dat hij of zij niet in slaap kan komen.
Praat eens rustig met je kind over zijn of haar gevoelens en probeer de oorzaak van zijn of haar gedrag te achterhalen. Soms is dit gedrag fasegebonden. Dan 'hoort' het ook een beetje bij de leeftijd.
Wanneer je kind uit bed komt met smoesjes, beperk dan de interactie tot een minimum.
Breng je kind rustig terug naar bed zonder te veel aandacht te geven aan de smoesjes. Belangrijk is dat je zelf altijd rustig blijft en je niet laat verleiden om boos te worden of om geïrriteerd te reageren. Pak je kind bij de hand en breng het terug naar bed. Geen gesprek en geen discussie aan gaan.
Stel duidelijke grenzen en wees consequent in deze grenzen. Dus niet elke keer een andere regel of grens als je denk dat de eerder gestelde grens niet werkt. Een gestelde grens is een gestelde grens. En houd deze grens voor langere tijd aan.
Bijvoorbeeld:
Je kind komt steeds naar beneden met een smoesje. Sta op, ga niet op de smoesjes in, neem je kind bij de hand en breng je kind naar zijn bed. Zeg tot morgen en loop weg. Komt je kind weer zijn bed uit, dan stel je dezelfde grens en herhaal je wat je eerder deed. Dus niet de ene keer wel ingaan op de smoesjes, of het na de 3e keer opgeven en je kind naast jou op de bank in slaap laten vallen.
Wil je weten hoe je grenzen stelt aan je kind of hoe je omgaat met negatief gedrag? Als je op de button klikt, kun je gratis vier opvoed-kaarten downloaden met korte handige tips die je zelf direct toe kunt passen. De kaarten kun je downloaden en printen op a4 formaat.