Slaapproblemen kind tot 1 jaar

Slaapproblemen kind tot 1 jaar

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby goed slaapt. Een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je kleintje, maar ook voor jou en de rest van het gezin. Slaapproblemen bij baby's kunnen echter voor veel stress en vermoeidheid zorgen. Gelukkig kan een goede slaaphygiëne helpen om de nachten rustiger en aangenamer te maken. Op deze pagina deel ik waardevolle tips en adviezen over hoe je een goede slaaphygiëne voor je baby kunt creëren. Let op: deze tips en adviezen zijn onderdeel van een basiskader. Elk kind is uniek, elke ouder en situatie zijn uniek. Wanneer je de hulp inschakelt van de opvoedcoach-on-demand, dan werkt zij altijd op maat! Dit werkt het snelst, omdat het plan van aanpak wordt afgestemd op jouw kind!


Om te weten!

Het slaappatroon van een baby is net zo uniek als de persoonlijkheid van het kind en is biologisch geprogrammeerd, wat noch door de ouder noch door het kind zelf veranderd kan worden. De slaapcyclus wordt beheerst door neuronen in de hersenen. Het slaappatroon van een baby in de eerste zes maanden weerspiegelt de biologische ontwikkeling van het kind. Hoewel je dit niet kunt veranderen, kun je wel een routine of ritme instellen voor goede slaapgewoonten (slaaphygiëne), wat invloed kan hebben op de ontwikkeling van het slaapgedrag van je kind.

Als ouder, als je denkt dat je niets kunt doen aan het feit dat je kind een 'slechte slaper' is, en je gedrag aanpast aan dit slechte slapen, kan dit juist leiden tot een self-fulfilling prophecy waarbij het kind slecht blijft slapen. Als je gelooft dat je iets niet kunt, zal het ook niet lukken.

Met een beetje hulp kan elk kind prima leren slapen. Ook kinderen waarvan de ouders denken dat niks lukt en niks ooit ook gaat lukken! Er is altijd een plan op maat nodig. Want elk kind is uniek, elke ouder is uniek, elke situatie is uniek. 

De opvoedcoach-on-demand werkt altijd en alleen op maat! 

Slaapcyclus van een kind tot 1 jaar

Leeftijd: 3-6 maanden: Tussen de 3 en 6 maanden beginnen baby's meer regelmatige slaappatronen te ontwikkelen. Ze slapen ongeveer 12-15 uur per dag, inclusief 3-4 dutjes overdag. Hun slaapcycli verlengen enigszins naar ongeveer 60 minuten, met een evenwichtiger verdeling tussen REM-slaap en niet-REM-slaap.

Leeftijd: 0-3 maanden: Pasgeborenen slapen meestal 14 tot 17 uur per dag, verdeeld over korte periodes van 2-4 uur. Hun slaap is verdeeld in lichte (REM) slaap en diepe slaap, maar de cycli zijn kort (ongeveer 50 minuten). Ze hebben vaak meerdere dutjes gedurende de dag en nacht.

Leeftijd: 6-12 maanden: Baby's van 6 tot 12 maanden slapen doorgaans 12-14 uur per dag. Ze doen meestal 2-3 dutjes overdag. Hun slaapcycli blijven ongeveer 60 minuten lang, maar de hoeveelheid diepe slaap (non-REM) neemt toe, wat belangrijk is voor lichamelijke groei en ontwikkeling.

Bedtijdschema voor Baby's (0-12 maanden)

Zorg er voor dat je een goed slaapritme opbouwt voor je baby. Wanneer je dit op de juiste wijze doet en de juiste persoon doet dit ook, dan heb je al een grote eerste stap gezet. Let op: dit is een standaard schema. De opvoedcoach van Pedagoochelen werkt altijd met een op maat gemaakt schema, wat specifiek geschikt is voor jouw kind. 


Standaard schema:

1. Voorbereiding (18:00 - 18:30)

  • Wil je nog even spelen met je baby voordat hij of zijn naar bed gaat? Speel dan vooral rustig en  ontspannend met je baby. Rustige handelingen zijn enorm belangrijk. Dit maakt dat je baby je goed kan volgen. 

2. Bad en verzorging (18:30 - 19:00)

  • Geef je baby na het speelmoment nog een warm bad om te ontspannen. Ook hier is het van belang om je handelingen rustig te houden. Droog je baby af en smeer je kleintje in met een zachte babyolie. Ook hier geldt: zorg ervoor dat je handelingen rustig zijn! Masseer de olie rustig in het huidje van je baby. Kleed je baby aan in een pyjamaatje en in een slaapzakje. Wil je een slaapzakje die je voor langere tijd kunt gebruiken? Ga dan voor een Puckababy. 

3. Voeding (19:00 - 19:15)

  • De meeste baby's krijgen nog een avond- of nachtvoeding. Dan is dat moment nu aangekomen. Het is het beste dat je je baby, voordat hij of zij gaat slapen, de voeding geeft in een rustige omgeving waar het al vrij donker is. Houd ook hier je bewegingen rustig en praat met zachte stem.

4. Slaaptijd (19:15 - 19:30)

  • Na de voeding is het tijd voor je baby om te gaan slapen. Je kunt nog zachtjes een rustig slaapliedje zingen. Dan is het tijd voor de laatste knuffel. Zo voelt je baby zich veilig en geborgen. Hoe klein je kindje ook nog is; vertel dat je baby gaat slapen en dat je hem of haar morgen weer ziet. 


Belangrijk om te weten: Leg je baby slaperig, maar wel wakker in bed, zodat hij of zij leert zelf in slaap te vallen.

Hoe veel slaapt een baby?

Baby's van 6 tot 8 maanden oud zijn echte slaapkampioenen, met een behoefte aan ongeveer 11 uur nachtrust en nog eens ongeveer 3,5 uur aan dutjes overdag, verdeeld over drie slaapmomentjes. Maar niet elk kind is natuurlijk hetzelfde, dus er zijn zeker ook uitzonderingen!

Binnenkort kun je hier het gratis e-book slapen en slaapproblemen met allerhande tips downloaden! 

Verlatingsangst bij het naar bed gaan

Scheidingsangst is een natuurlijk onderdeel van het hechtingsproces dat elk kind doormaakt. Meestal krijgt een kind hier last van als hij of zij zo rond de 8 maanden oud is.

Bij sommige kinderen is scheidingsangst heftiger en intenser dan bij andere kinderen. Scheidingsangst betekent dat kinderen nog niet begrijpen dat hun papa of mama nog steeds bestaat ook al zijn ze uit het zicht. Dit kan angst veroorzaken.

Dit kan het geval zijn als je je kind naar de opvang brengt, maar dit kan dus ook angst veroorzaken bij het naar bed brengen van je kind. Een jong kind in deze leeftijdsfase heeft jou als ouder nodig om zichzelf te troosten. Die vaardigheid hebben ze zelf nog niet ontwikkelt.

Het ontwikkelen van emotionele onafhankelijkheid is een proces dat kinderen moeten leren. Dat kost tijd en energie. Maar daar kun je je kind bij helpen, want dat leren ze van jou hoe dat precies moet. Over dit onderwerp tref je een blog aan door op de link te klikken;).


Vertel je kind altijd duidelijk dat als je weggaat, je straks weer terugkomt. Je kunt dit ook oefenen met je kind, door bijvoorbeeld kiekeboe spelletjes te spelen. Bij oudere kindjes kun je bijvoorbeeld even naar een andere ruimte lopen en dan weer terug lopen naar je kind. Maar blijf altijd in contact met je kind. Vertel wat je doet en doe ook wat je zegt. Dit doen en vertellen geeft je kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid.



Laten huilen?

Probeer je kind de kans te geven zichzelf te troosten door niet meteen te reageren op huilen. En luister hier vooral naar je gevoel. Het is echt niet zo dat kinderen niet mogen huilen, wat sommige mensen beweren. Sterker nog; sommige kinderen hebben huilen soms even nodig om in slaap te kunnen vallen. Gaat je kind echt krijsen en overstuur worden, dan is het iets anders. Dan ga je naar je kind toe. Maar een beetje knerpen of jammeren is helemaal niet erg! Geef je kind in elk geval de tijd om te leren omgaan met huilen of/ en emoties, waardoor emotionele zelfstandigheid geleidelijk aan wordt opgebouwd.

Wakker naar bed?

Leg je kind niet slapend in bed. Als hij dan wakker wordt als jij al weg bent, dan zal het de volgende keer helemaal niet meer gaan slapen. Hij zal je dan in de gaten willen blijven houden. Ga ook niet naast je kind zitten om te wachten tot hij in slaap valt. Dat zou kunnen voorkomen dat je kind leert om zelf in slaap te vallen en kan zorgen voor een lichte slaap, zelfs onrustige slaap. Want je kind zal waarschijnlijk direct wakker worden, zodra jij alleen al opstaat om de kamer te verlaten. En zelf in slaap leren vallen, is het mooiste cadeau wat jij je kind kan geven, daar kan geen ander cadeau tegenop!

Word nooit boos op je kind!

Word nooit boos op je kind als hij gaat huilen als jij de slaapkamer verlaat. Huilen is een normaal proces en hoort bij de ontwikkeling van je kind. Probeer de achterliggende behoefte van je kind te achterhalen (wat zegt mijn kind met dit huilen?) en laat je kind weten dat je er altijd voor hem bent. Als je overdag veel ruzie hebt met je kind, kan dat ook resulteren in slaapproblemen en het kan scheidingsangst juist aanwakkeren. Dus probeer dat te voorkomen.

En dit is precies de reden dat de opvoedcoach van pedagoochelen op maat werkt. Samen kijken we waar jouw kindje 'last' van heeft, zodat er een plan op maat gemaakt kan worden. Dat werkt effectief en snel!