Slaapproblemen kind
Kun je de slaapproblemen van je kind zelf in stand houden?
Ja, als ouder kun je onbewust de slaapproblemen van je kind in stand houden of zelfs verergeren. Hoe komt dat!
- Als het bedtijdschema van je kind niet structureel is, dus de ene keer om 1900 naar bed, de andere keer pas om 2300 uur omdat je ergens naar toe moet, dan kan je kind moeite krijgen om een vast slaapritme te ontwikkelen. Dit kan leiden tot problemen met in slaap vallen of doorslapen.
- Het kan ook zijn dat je grenzen voor je kind niet duidelijk zijn. Als je kind ene keer laat op mag blijven, zonder dat daar een duidelijke reden voor is, dan kun je het slaapritme van je kind verstoren. En als jij je kind naar bed brengt, maar het komt 100 keer voor een smoes zijn bed uit en je hebt er op gegeven moment geen zin meer in om je kind weer naar bed te brengen, dan is dat dus onduidelijk voor je kind en dat kan zijn slaapritme ook in de war brengen.
- Als je toestaat dat je kind een scherm gebruikt voor het slapen gaan (zoals tablets, telefoons, of tv), dan kan dit de aanmaak van melatonine verstoren, wat essentieel is voor slaap.
- Staat de kamer van je kind vol speelgoed? Dan is dit een geweldige afleiding voor je kind om de slaap te pakken. Al dat speelgoed nodigt uit om te spelen en niet om te gaan slapen.
- Als je herhaaldelijk bij je kind blijft totdat het in slaap valt, kan het kind afhankelijk worden van de aanwezigheid van jou om in slaap te vallen, waardoor ze moeite hebben om alleen in slaap te komen of terug in slaap te vallen als ze 's nachts wakker worden. En als je kind 's nachts wakker wordt en je reageert onmiddellijk door je kind uit bed te halen, dan kan dit het kind juist leren om wakker te worden en troost te zoeken van jou.
- Als jij je zorgen maakt om het slaapgedrag van je kind en je bespreekt jouw zorgen elke keer opnieuw met je kind, dan kan dit vooral angst of stress bij je kind veroorzaken. Dit kan een slaapprobleem juist in stand houden en zelfs verergeren.
- Ontbreekt het aan een terugkerend slaapritme, dan kan dat er voor zorgen dat je kind met stress of onrust naar bed gaat, wat ook de slaap negatief kan beïnvloeden.
- Als jij toestaat dat je kind vlak voor het slapengaan suikerhoudend eten of drinken consumeert, kan dat ook de slaap beïnvloeden. Geef je kind liever een slokje water.
- Heeft jouw kind dagelijks een gebrek aan beweging en stimuleer je je kind niet om lekker buiten te spelen of om te sporten, dan kan ook dat invloed hebben op de slaap van je kind.
Kun je dit verbeteren? Ja zeker.
Het is belangrijk om gezonde slaapgewoonten van je kind te bevorderen. Dit kan onder andere door:
- Een regelmatig slaapritme aan te houden.
- De slaapomgeving van je kind rustig en slaap bevorderend te maken.
- Grenzen te stellen omtrent bedtijd en nachtelijke (aangeleerde) gewoonten, zodat je kind leert zelfstandig in slaap te vallen en leert door slapen.
Door bewust te zijn van je eigen invloed die je hebt op het slaapgedrag van je kind, kun je als ouder helpen om de slaapproblemen van je kind te verminderen en zelfs te voorkomen.
Lukt het je niet je kind te helpen met zijn of haar slaapproblemen? Neem contact op met de opvoedcoach on demand van Pedagoochelen. We kunnen vandaag nog starten!