slaapproblemen
Slaapproblemen kind
Bianca Wegbrands
Slaapproblemen kind
08/26/2024
3 min
0

Waardoor kunnen slaapproblemen ontstaan?

08/26/2024
3 min
0

Slaapproblemen bij kinderen komen vaker voor dan je misschien zou denken. Ze kunnen een grote impact hebben op zowel het kind als de rest van het gezin. Kinderen die niet goed slapen, kunnen overdag prikkelbaar, vermoeid en minder geconcentreerd zijn. Voor ouders kan het omgaan met een kind dat moeite heeft met slapen stressvol en uitputtend zijn. Maar waardoor ontstaan deze slaapproblemen nu eigenlijk? In dit blog gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken, de gevolgen voor het kind, en wat je kunt doen om deze problemen aan te pakken.

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen bij kinderen

Er zijn diverse factoren die kunnen bijdragen aan slaapproblemen bij je kind. Dit kan variëren van fysieke oorzaken tot emotionele problemen, maar ook door omgevingsfactoren.

Fysieke Oorzaken

  • Net als volwassenen kunnen ook kinderen last hebben van slaapstoornissen zoals slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stopt. Dit kan leiden tot onrustige nachten en vermoeidheid overdag.
  • Tijdens groeispurten of tandjes krijgen, kunnen kinderen ongemak ervaren, wat hun slaap kan verstoren.
  • Allergieën, astma of andere chronische gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat kinderen moeilijker in slaap vallen of vaak wakker worden.
  • Te veel fysieke activiteit vlak voor het slapengaan kan het moeilijk maken om tot rust te komen, terwijl te weinig activiteit gedurende de dag kan leiden tot een gebrek aan slaapbehoefte.

Emotionele problemen

  • Kinderen kunnen angstig zijn over verschillende dingen, zoals het donker, monsters onder het bed, of zich zorgen over school en vriendjes. Deze angsten kunnen ervoor zorgen dat ze moeite hebben om in slaap te vallen of dat ze vaak wakker worden. Weer in slaap komen is dan ook lastig. Dit heeft effect op het gedrag van het kind op de dag (oververmoeid, prikkelbaar etc)
  • Verhuizingen, een nieuw gezinslid, of veranderingen in de (slaap) routine, of het starten op een nieuwe school, kunnen stress- en slaapproblemen veroorzaken.
  • Bij jongere kinderen kunnen hechtingsproblemen of scheidingsangst ervoor zorgen dat ze niet willen slapen zonder de aanwezigheid van hun ouders.

Omgevingsfactoren

  • Onregelmatige bedtijden, te veel schermtijd vlak voor het slapengaan, of een oncomfortabele slaapomgeving kunnen allemaal bijdragen aan slaapproblemen.
  • Lawaai van buitenaf, zoals verkeer of buren, of geluiden binnen het huis kunnen de slaap van kinderen verstoren.
  • Een te warme of te koude slaapkamer, of te veel licht, kan het moeilijk maken om in slaap te vallen en door te slapen.

Gevolgen van slaapproblemen bij kinderen

Onvoldoende slaap kan verschillende negatieve effecten hebben op kinderen, zowel op korte als lange termijn.

Gedragsproblemen

Kinderen die niet goed slapen, kunnen overdag prikkelbaar, hyperactief of juist lusteloos zijn. Dit kan leiden tot problemen op school, zoals moeite met concentreren, en uitdagingen in de omgang met leeftijdsgenoten.

Emotionele Problemen

Chronisch slaaptekort kan bijdragen aan stemmingswisselingen, angst en zelfs depressie bij kinderen. Ze kunnen zich sneller overweldigd voelen door dagelijkse situaties en minder goed in staat zijn om met stress om te gaan.

Fysieke Gezondheidsproblemen

Slaap is essentieel voor de fysieke ontwikkeling van kinderen. Gebrek aan slaap kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor kinderen vatbaarder zijn voor ziektes. Daarnaast kan het ook bijdragen aan overgewicht, omdat vermoeidheid invloed kan hebben op de eetlust en stofwisseling.

Cognitieve Ontwikkeling

Slaap speelt een cruciale rol in het geheugen en het leervermogen. Kinderen die onvoldoende slapen, kunnen moeite hebben met het onthouden van informatie, het oplossen van problemen en het leren van nieuwe vaardigheden.


Hoe kun je slaapproblemen bij kinderen aanpakken?

Het aanpakken van slaapproblemen bij kinderen begint vaak met het onderzoeken van de onderliggende oorzaken en het aanpassen van de slaapomgeving en -routine.

Creëer een regelmatig slaapritme/bedhygiëne

Een vaste bedtijd en een voorspelbaar ritme kunnen kinderen helpen om zich voor te bereiden op het slapengaan. Een warm bad, een verhaaltje voorlezen, of een rustig zacht muziekje kan bijdragen aan het creëren van een ontspannen sfeer.

Zorg voor een fijne slaapomgeving

Zorg voor een fijne rustige slaapomgeving die vrij is van afleidingen. Dit betekent een donkere, stille en koele kamer met een goed bed. Gebruik verduisterende gordijnen en een witte-ruismachine als omgevingsgeluiden een probleem zijn.

Beperk Schermtijd

Vermijd schermen minstens een uur voor het slapengaan, omdat het blauwe licht van telefoons, tablets en tv’s de aanmaak van melatonine kan verstoren, het hormoon dat helpt om slaperigheid te bevorderen.

Zorg voor voldoende beweging overdag

Bevorder lichamelijke activiteit gedurende de dag, zodat je kind voldoende energie verbruikt en zich natuurlijk moe voelt tegen bedtijd. Zorg er wel voor dat deze activiteiten niet te dicht bij bedtijd plaatsvinden.

Emotionele zorgen

Praat met je kind als je merkt dat het angsten- of/en zorgen heeft, en help ze manieren te vinden om met deze gevoelens om te gaan. Het kan ook nuttig zijn om ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of een rustgevende meditatie in de bedtijdroutine op te nemen. Als je kind hier gevoelig voor is en jij kunt deze rust ook vinden is dit zeker te adviseren. 

Raadpleeg een Professional

Als slaapproblemen aanhouden of als je denkt dat er een onderliggende medische oorzaak is, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een kinderarts.

Slaapproblemen bij kinderen zijn een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben, van fysieke en emotionele factoren tot omgevingsinvloeden. Hoewel de gevolgen van slaaptekort ernstig kunnen zijn, zijn er veel strategieën die je kunt toepassen om deze problemen aan te pakken en je kind te helpen de rust te krijgen die het nodig heeft. Door aandacht te besteden aan de slaaproutine en -omgeving, en door open te communiceren met je kind, kun je vaak al veel verbetering zien. Mocht dit niet voldoende zijn, dan is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Dit kan bij de opvoedcoach on demand van Pedagoochelen. Neem gerust contact op!

Reacties
Categorieën